ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ: ΕΝΑ ΔΩΡΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ
ΟΙ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΩΦΕΛΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑΠΛΑ.
Οι ξηροί καρποί είναι από τα πιο αγαπημένα σνακ όλων μας και για χρόνια είχαν ενοχοποιηθεί ως τροφή επιβλαβή για τον οργανισμό μας, λόγω των θερμίδων που περιέχουν. Στις μέρες μας πλέον χαρακτηρίζονται ως υπερτροφές και θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι κάθε υγιεινής διατροφής.
Βέβαια, εδώ πρέπει να κάνουμε εξαρχής μια διευκρίνιση. Οι ξηροί καρποί είναι ιδιαίτερα ωφέλιμοι, αλλά μόνο όταν καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες – παν μέτρον άριστον, όπως πολύ σοφά έλεγαν οι πρόγονοί μας! Μια μικρή χούφτα, 20 με 30 γρ. δηλαδή, την ημέρα είναι αρκετά.
Επίσης πρέπει να αποφεύγουμε τους επεξεργασμένους ξηρούς καρπούς, γιατί περιέχουν πολύ αλάτι ή άλλα υλικά, που μπορεί να επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να επιβαρύνουν την υγεία μας.
Σημαντικό είναι επίσης οι καρποί να είναι όσο το δυνατόν πιο φρέσκοι, για να διατηρούν έτσι στον μέγιστο δυνατό βαθμό τα θρεπτικά τους συστατικά.
ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟΙ ΜΑΣ ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ:
- Αμύγδαλα: Περιέχουν πρωτεΐνες, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και έχουν έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενισχύοντας έτσι το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Είναι πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και βοηθούν στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης.
- Καρύδια: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, βιταμίνες Ε και Β6. Είναι πολύ καλή πηγή Ω-3 λιπαρών οξέων και φυτικών ινών. Έχουν και αυτά αντιοξειδωτικές ιδιότητες και βοηθούν στην πρόληψη των θρομβώσεων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.
- Φουντούκια: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο και μαγγάνιο. Και αυτά έχουν έντονες αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βοηθούν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και ενισχύουν το κυκλοφοριακό σύστημα. Δεν έχουν καθόλου χοληστερόλη.
- Φιστίκια: Είναι πλούσια σε βιταμίνη Ε, σε νιασίνη και φυλλικό οξύ και περιέχουν φυτικές στερόλες, που βοηθούν στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης. Ενισχύουν το νευρικό σύστημα και την άμυνα του οργανισμού μας. Επίσης, επειδή οι καρποί αυτοί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και στην καλή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
- Ηλιόσποροι: Περιέχουν βιταμίνες Ε, Β1, Β3, Β6, φώσφορο, μαγνήσιο και σίδηρο. Πλούσιοι σε πρωτεΐνη και Ω-6 και Ω-9 λιπαρά οξέα. Έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενισχύουν το μυϊκό και το νευρικό μας σύστημα και κατατάσσονται στα τρόφιμα που έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
- Κολοκυθόσποροι (πασατέμπος): Περιέχουν μεγάλη ποσότητα σιδήρου, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, βιταμίνες Β και βιταμίνη Ε. Είναι πλούσια πηγή πρωτεϊνών και έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.
- Μακαντέμια: Είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγνήσιο, σελήνιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο. Περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και βοηθούν στην μείωση της «κακής» χοληστερόλης και την αύξηση της «καλής». Πλούσια επίσης σε φυτικές ίνες, βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Έχουν και αυτά ιδιαίτερες αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
Δίκαια, επομένως, έχουν χαρακτηριστεί στις μέρες μας ως υπερτροφές και πρέπει σίγουρα να τους εντάξουμε στην διατροφή μας, έχοντας βέβαια πάντα στο νου μας να μην το παρακάνουμε με την ποσότητα.