ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ Η ΧΡΗΣΗ ΤΟΥΣ

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής

Οι τροφές εφοδιάζουν τον οργανισμό μας με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως, για παράδειγμα, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Στις μέρες μας όμως, πολύ συχνά είναι δύσκολο να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία να μας παρέχει όλα τα απαραίτητα συστατικά. Εδώ έρχονται να βοηθήσουν τα συμπληρώματα διατροφής.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι αυτό ακριβώς που δηλώνει η ονομασία τους. Συμπληρώνουν δηλαδή την διατροφή μας. Δεν είναι φάρμακα, ούτε έχουν ως σκοπό να θεραπεύσουν κάποια ασθένεια. Και βέβαια, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσουν μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Όλοι μας πρέπει να προσπαθούμε να τρεφόμαστε σωστά, συμπεριλαμβάνοντας στην διατροφή μας αρκετά φρούτα και λαχανικά, αλλά και αποφεύγοντας τα «γρήγορα» γεύματα (fast food), τα οποία συνήθως, δεν έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά να μας προσφέρουν και αφήνουν τον οργανισμό μας «πεινασμένο» για ενέργεια.

Επιπλέον, καλό είναι να προσέχουμε τον τρόπο ζωής μας. Να αποφεύγουμε συνήθειες που επιβαρύνουν αρνητικά τον οργανισμό μας, όπως το κάπνισμα, και να εντάξουμε στο καθημερινό μας πρόγραμμα κάποιες μορφές σωματικής άσκησης, όπως περπάτημα, τρέξιμο κτλ. Έτσι, θωρακίζουμε και ενισχύουμε τον οργανισμό μας.

Επειδή όμως οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής έχουν καταστήσει δύσκολο το να εξασφαλίσουμε μια καθημερινή υγιεινή διατροφή, συχνά νιώθουμε την ανάγκη να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στον ιδιαίτερα απαιτητικό τρόπο ζωής. Εδώ μπορούν να βοηθήσουν τα συμπληρώματα διατροφής. Είτε πρόκειται για βιταμίνες, είτε για άλλα θρεπτικά συστατικά, ενισχύουν τον οργανισμό μας.

Η πιο συνηθισμένη μορφή συμπληρωμάτων είναι αυτή σε κάψουλες. Βέβαια, κυκλοφορούν και σε αναβράζοντα δισκία, σε σιρόπι, σε σπρέι, σε σκόνη που διαλύεται σε νερό ή χυμό κτλ.

Τι πρέπει να προσέχουμε

Για να φανούν τα οφέλη από την λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής στον οργανισμό μας, πρέπει να το λαμβάνουμε καθημερινά για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Συνήθως συνίσταται η λήψη τους για τουλάχιστον ένα μήνα ή και δύο, ανάλογα με το συμπλήρωμα, έτσι ώστε να μπορέσει ο οργανισμός μας να νιώσει την διαφορά.

Είναι πολύ σημαντικό πάντα να ακολουθούνται οι οδηγίες λήψης και η συνιστώμενη δοσολογία. Το γεγονός ότι δεν είναι φάρμακα, δεν σημαίνει ότι μας επιτρέπει να κάνουμε αλόγιστη χρήση ή κατάχρηση. Και βέβαια, καλό είναι να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, ιδίως αν πάσχουμε από κάποια ασθένεια, ή αν λαμβάνουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Επίσης, δεν συνίσταται η χρήση τους σε παιδιά και σε άτομα κάτω των 18 ετών. Ιδιαίτερα προσεκτικές βέβαια, πρέπει να είναι και οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν. Τα περισσότερα συμπληρώματα δεν προορίζονται για χρήση σε αυτές τις περιπτώσεις.


Share:

Anthi Dimou

Πείτε την γνώμη σας

Your email address will not be published. Required fields are makes.

Top Img back to top